Reportage: Triumph is een passie voor het leven

Interview met Guy Labbe, geschreven door Luc Demuytere.

 

Sommige personen lijken onlosmakelijk verbonden met een motormerk. Dat is zeker voor Guy Labbe het geval, de 55 jarige man uit Wevelgem.

Wie hem kent weet dat zijn banden met het merk Triumph zowel intens als divers zijn.

 

Guy rijdt niet alleen met Triumph. Hij restaureert ook al ettelijke jaren klassieke Triumph motoren. Opmerkelijk is echter dat hij zowel de oude als de nieuwe Triumph modellen in zijn leven heeft. Om het fijne daarvan te weten te komen zochten we Guy bij hem thuis op, op enkele straten van Triumph Wevelgem.

 

We zijn amper binnen gestapt als onze aandacht getrokken wordt door twee Triumph motoren die een ereplaatsje gevonden hebben in het salon en de eetplaats van Guy’s woning. ’t Zijn pareltjes uit de tijd dat Triumph nog motoren maakte in Meriden, de fabriek waar de productie van de Triumph motoren plaatsvond nadat de productiehallen in Coventry tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd werden.

 

 

 

 

Terwijl Guy voor koffie zorgt vragen we hem hoe de liefde voor Triumph bij hem ontstaan is. Als antwoord daarop wordt het proces van het koffie maken meteen gestaakt en worden we naar zijn werkplaats geleid. Niet zonder verbazing bekijken we wat daar allemaal is ondergebracht. Tussen tal van Triumph motoren, zeldzame Triumph onderdelen, werkbanken en metaalbewerkingsmachines staan er ook enkele Triumph wagens stof te vergaren. Guy wijst ze ons aan met de woorden: “die waren de start van alles”.

 

 

Guy: Mijn vader was destijds een échte Triumph fanaat. Terwijl iedereen -laat ons toegeven- voor de wat meer betrouwbare automerken koos, reed ons gezin nog altijd overal naartoe in een Triumph. Dat die verplaatsingen soms wat sleutelwerk naast de weg inhielden leek niemand te storen. Het hoorde bij ons gezinsleven, het was gewoon zo, en iedereen in het gezin hield van de karaktervolle Triumphs die vader kocht.

 

 

Toen ik wat ouder werd, bleek ik de “ziekte” van vader geërfd te hebben. Bovendien ontdekte ik dat Triumph ook motorfietsen maakte. Het duurde niet lang voor ik geheel en al in de ban kwam van die voorname Engelsen. Dat de Japanse motoren de Europese merken in die tijd verdrongen heeft mij nooit echt beïnvloed. Ik bleef Triumph trouw en verzamelde gaandeweg, zonder dat echt te beseffen, motoren, onderdelen en informatie met het doel de oude glories in hun eer te herstellen.

 

Het fascinerende aan dat alles is onder andere dat je heel wat te weten komt over de rijk gevulde geschiedenis van het merk. Je onderneemt als het ware een oneindige ontdekkingstocht in wat destijds Triumph allemaal gemaakt heeft. En dat is heel wat! Wat ze in de racerij uitprobeerden werd, als het resultaat goed was, later ook op de straatmodellen toegepast. Sommige speciale onderdelen bleven echter exclusief voor de racemodellen voorbehouden en zijn héél zeldzaam geworden.  Zelfs de échte kenners moeten soms even in hun documentaties gaan zoeken om zo’n een speciaal, zeldzaam onderdeel te kunnen thuisbrengen.

 

Luc: Opmerkelijk is dat je ter zelfder tijd ook de moderne modellen van Triumph in huis haalde. Een combinatie die niet echt voor de hand ligt in oldtimer middens…

 

Guy: Ik rij graag met de moderne Triumph motoren. Voor sommige doeleinden is een moderne motor bovendien nu eenmaal een veel betere keuze dan die oude rakkers. Reizen, circuitrijden, treffens, woon-werkverkeer; daarvoor zit je meestal beter op een moderne motor. Ze zijn bovendien veiliger en betrouwbaarder dan die oude charmeurs waardoor het aantal uren dat je ermee in de werkplaats doorbrengt miniem is.

Luc: Sleutel je dan niet zelf aan je moderne Triumph motorfietsen?

Guy: Als dat al gebeurt dan is dat veeleer uitzonderlijk. Het kettingonderhoud en dergelijke pak ik natuurlijk zelf aan en een bandje wisselen doe ik ook, maar verder ga ik niet. Het benodigde materiaal én kennis om een moderne Triumph te onderhouden is zo specifiek dat zelfs een volleerde technieker daarin al snel tekortschiet. Dat heb ik geleerd toen ik een tijdje bij B.M.C., de Oost-Vlaamse Triumph dealer, heb gewerkt.


Een officiële Triumph dealer heeft niet alleen het benodigde speciale gereedschap maar ook de specifieke computerinstallatie en dito informatie ter beschikking die nodig is om de werkzaamheden volgens de fabrieksopgave uit te voeren. Belangrijk is bovendien dat de onderhoudswerkzaamheden bij de fabriek geregistreerd worden. Gebeurt dat niet dan zijn de garantievoorwaarden niet vervuld. Met alle gevolgen van dien als er ooit wat misgaat. 

 

Luc: Je laatste aanwinst is de nieuwe Speed Triple 1200 RR. Wat haalde je over de streep om de Speed Triple die je had daarvoor in te ruilen?

 

Guy: Ik hou van een sportieve zit op een moderne motor. Mijn ’95 Speed Triple had ik met een sportstuur uitgerust; ik zag die motor destijds als een reïncarnatie van de klassieke Britse café racer. Daarna volgenden enkele Daytona’s model T595 en die waren van de fabriek uit met een sportstuur uitgerust. Ook de Speed 2007 Triple die ik daarna had heb ik van clip ons voorzien. Ik was net van plan om mijn 1050RS Speed Triple hetzelfde te doen toen de eerste beelden van de RR werden vrijgegeven. Het was liefde op het eerste gezicht, dit is voor mij een échte, moderne café racer. Het feit dat die motor het neusje van de zalm is op gebied van Triumph techniek hielp daaraan natuurlijk ook mee. Ik hou van technisch mooie constructies én van een sportief uiterlijk en de Speed Triple 1200 RR weet dat allemaal te combineren.

 

 

Luc: Je bestelde, na even rondshoppen, je Speed Triple 1200 RR in Wevelgem. Wat gaf daartoe de doorslag?

 

Guy: Na links en rechts wat gepolst te hebben naar de deal die ik kon krijgen bleek dat het voor mij het interessants was om in Wevelgem te kopen.
Voor mij is namelijk niet enkel een interessante aankoopprijs belangrijk; de service en de technische kennis -zowel in de showroom als in de werkplaats- is voor mij van doorslaggevend belang. En ook op die vlakken heeft Triumph Wevelgem nu eenmaal een erg goede naam!

 

Luc: Bedankt Guy voor het leuke interview! We kijken er alvast naar uit om u te zien genieten van uw nieuwe Triumph Speed Triple 1200 RR !